Свято Преображення Господнього у Свято-Казанській парафії

Преображення Господнє – це радість і торжество душ усіх православних. Це одне з тих християнських свят, яке доводить, що Ісус Христос – не просто людина, Він – Бог, який прийшов на грішну землю, щоб преобразити наше життя, наші душі і дарувати шанс на вічність. Преображення – це фактично передсвято Воскресіння Господнього, адже на горі Фавор вкотре було нагадано Сину Божому, що його чекають муки, страждання і лише тоді – воскресіння. Це свято – нагадування нам про необхідність перетворення нашого життя і вчинків.

На горі Фавор було світло, світло незвичайне і божественне – преобразився Господь. Але преобразились і учні, адже щоб побачити те, що було явленим на святій горі, треба було і самим Христовим послідовникам відкрити духовні очі. І цей епізод священної історії доводить нам, що кожен із нас має можливість побачити Бога. Але щоб це таки відбулося, потрібно очистити наші душі, преобразити наше життя до тої міри, щоб бути гідним постати перед Господом і побачити Його у всій Його славі у Небесному Єрусалимі.

Здавна в цей день у храм приносили перші плоди нового урожаю як жертву і щоб освятити, а оскільки найраніше з фруктів у нас достигають яблука, то звідси й традиція на свято Преображення освячувати саме їх. Ось тому у нашого народу за святом Преображення Господнього закріпилась назва “Яблучний Спас”.

Нехай же фаворське світло торкнеться кожного з нас і дарує ту радість, яку відчули апостоли, коли були удостоєні побачити Господнє преображення.

(328)

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *