Стежиною до Бога… (паломницька поїздка до Одещини)

             З давніх часів християни розвивали ідею духовного життя як подорожі до Бога, і тому паломництво до святих місць вважалося важливою частиною духовності. Подорож до святинь, у яких певним чином явився Господь, сприймається як символ подорожі віри. Відвідування святих місць сприятливо відбивається на паломниках, якщо вони готові пережити цей глибокий духовний досвід. Паломник має перед собою ціль і прямує  до неї кроком за кроком. В дорозі він переживає труднощі, слабкість, моменти взаємної допомоги та дружби. У дорозі людям легше усвідомити свої межі, свою неміч і потребу до інших людей та до Бога.

            Із благословення благочинного Здолбунівського району протоієрея Юрія Шевчука та під керівництвом протоієрея Рустіка Мельничука вже вкотре відбулася паломницька поїздка до святинь Одещини. Перед початком подорожі відбувся молебень подорожуючим. Отримавши благословення, паломники вирушили у дорогу.

            У перший же день, на світанку, паломництво розпочалося із жіночого монастиря на честь ікони Божої Матері «Всіх скорботних радість». Ознайомившись із історією обителі, подорожуючі мали змогу бути присутніми на Божественній Літургії, приуроченій святу Третього знайдення голови Іоанна Предтечі, події якого вшановуються в цей день. Після теплого прийому та трішки підкріпившись, вирушили до православної Одеси.

       Першою зупинкою в місті був Спасо-Преображенський кафедральний собор. Посеред величних стін та мармурових колон знаходяться копії чудотворних ікон Касперовської та Іверської образів Божої Матері. У нижньому храмі на честь святителя Інокентія, архієпископа Херсонського поклонилися його святим мощам.

       Далі, пройшовшись містом, підійшли до Успенського кафедрального собору, де зберігається чудотворний образ Касперовської ікони Божої Матері, а у нижньому храмі – мощі святого праведного Іони Одеського.

    Поклонившись святиням та пройшовши ще трішки Одесою, опинилися у дивовижному «оазисі» серед «пустелі» життєвої метушні міста – Архангело-Михайлівському жіночому монастирі, у якому час зупиняється і ти забуваєш про усю навколишню метушню. Цікавий цей монастир своєю історією та власними чудотворними ікони. Наприкінці зустрілися із ігуменею Серафимою (настоятелькою обителі).

         Наступного дня, вирушивши із Пантелеймонівського чоловічого монастиря (у якому й проживали), відвідали істочник вмч. Іоанна Сочавського, що у місті Білгород-Дністровський.

         Головним місцем другого дня паломництва стало село Кулевча, а саме Свято-Миколаївський храм, у якому зберігається ціла низка чудотворних ікон: мироточиві ікони Богородиці, кровоточиве розп’яття Христа, відбиток на склі ікони святих Георгія Побідоносця та цілителя Пантелеймона. Але найголовнішою є чудотворний образ Казанської ікони Божої Матері, у якій за склом, без доступу кисню та води, щороку на свято Трійці розцвітають дивовижним способом лілії (а цього року вони розцвіли на свято Вознесіння Господнього).

         Завершили другий день молитвою, відвідавши архієрейську недільну всеношну в Іллінському чоловічому монастирі міста Одеса, де зберігаються мощі засновника цієї обителі, дивного угодника Божого – прп. Гавриїла Афонського, та багато інших святинь.

      На третій день мали змогу бути учасниками Божественної літургії та святої Євхаристії, що стало кульмінацією паломництва, та вирушили до Іверського чоловічого монастиря.

     Наприкінці поїздки дорога простелилася до Свято-Успенського патріаршого чоловічого монастиря,  де нині перебувають мощі прп. Кукші Одеського, історія життя якого, напевно, глибоко торкнулася серця кожного паломника, та разом помолились біля його нетлінного тіла, а також звершили літію на могилі схіархімандрита Іони Одеського.

      І з молитвою вирушили додому, а сонячне проміння разом з паломниками прощалося з Одесою. Стомлені та щасливі, повернулися у рідний край, зберігаючи у своєму серці тепло та Боже Благословення.

«Дивна дела твоя, Господи. Вся пермудростию сотворил еси…»

Діонісій Небрончук

(897)

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *