Медовий Спас у Свято-Тетянинському храмі

Букети маків із квітами, аромат меду і воску – це все Медовий Спас: саме таку назву в народі має свято, яке знаменує початок Успенського посту (14 серпня).

У храмі панує радісна атмосфера, усі в очікуванні освячення принесених дарів, але насправді в основі свята лежать трагічні події ІІ ст. до н.е. – мученицька смерть семи братів Маккавеїв і матері їхньої Соломонії. Саме ці святі стаждальці довели всім стійкість віри, адже були страчені, але не відступили: «Краще померти, ніж зрадити Закон батьків», – сказав один із братів. І тому, освячуючи різні трави під час молебня, у пам’ять про святих мучеників у цей день у нас освячують ще й мак, тому що назва саме цієї рослини в нашій мові співзвучна із назвою роду Маккавеїв.

А ще 14 серпня відзначається свято Винесення Чесних древ Животворчого Хреста. Це свято – давня традиція, коли виносили Хрест Господній, щоб зупинити різні епідемії, які особливо поширювалися в цей період. І ось як продовження давніх звичаїв у храмах виносять напрестольних хрест і звершують водосвятні молебні, адже, як говориться у церковній  службі, «Хрест – хранитель всієї вселенної, Хрест – краса Церкві, Хрест – царів держава, Хрест – вірних утвердження, Хрест – Ангелів слава і демонів язва».

Олеся Дученко

 

(142)

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *